Haber

BTÜ, fındık küspesinde bulunan proteinleri kullanarak yeni bir ürün geliştiriyor.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, fındık küspesindeki proteinlerin fonksiyonel özelliklerini artıracak ve besin zincirine yeniden kazandıracak bir çalışma gerçekleştirdi.

Rektörlükten yapılan açıklamaya göre, BTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Türker Sarıcaoğlu tarafından yürütülen Fındık Küspesi Protein Fraksiyonlarının Klasik ve Ohmik Tabanlı Sistemlerle Fibrilasyonu ve Sürülebilir Zeytinyağı Üretiminde Bi-jel Yapılı Krema İkamesi Olarak Kullanımı başlıklı araştırma projesi kapsamında desteklenmeye hak kazandı. TÜBİTAK-ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamındadır.

İlgili Makaleler

Bu çalışma ile fındık küspesindeki proteinlerin fonksiyonel özellikleri artırılarak besin zincirine yeniden kazandırılacak. Bu sayede yağ sanayinin atıklarından biri olan fındık küspesi zeytinyağı ile birleşecek. Böylece zeytinyağı sürülebilir yeni bir ürün formuna dönüştürülerek besin değeri korunacak ve kahvaltı sofralarında sağlıklı, vegan bir ürün elde edilecek. Çalışma, diğer bitkisel ürünlerin atıklarına da uygulanabilecek olmasıyla öne çıkarken, çalışmanın sadece kahvaltı sofralarında değil gıda sektöründe de kullanılabileceği belirtiliyor.

Doç. Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Sarıcaoğlu, hayvansal gıda kaynaklarına erişimin her geçen gün küresel bir krize dönüştüğünü belirtti.

Bitkisel atıklarda bulunan proteinlerin fonksiyonel özelliklerinin artırılarak besin zincirine yeniden kazandırılmasının bir zorunluluk haline geldiğine dikkat çeken Sarıcaoğlu, “Bu proje kapsamında fındık posasında bulunan proteinlerin dönüştürülmesi amaçlanıyor. Bir gıda atığı olan proteinin suda çözünme, köpük ve emülsiyon oluşturma özelliğine sahip protein fibrillerine dönüştürülmesi ve çalışmada protein fibrillerinin oluşturulması amaçlanıyor.” “Islak fraksiyonlama ve ohmik ısıtma tekniklerinin birleştirilmesiyle üretim maliyetinin düşürülmesi öngörülüyor.” Bu kelimeyi kullandı.

BTÜ Gıda Mühendisliği laboratuvarlarında gerçekleştirilecek projede Dr. Öğretim Üyesi Halil İbrahim Odabaş’ın yanı sıra BTÜ araştırma görevlisi Mahmut Ekrem Parlak da görev alacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort