Teknoloji

Onu da yaptılar… Yapay zekaya sahip ilk terapist büyük ilgi görüyor!

ABD chatbot uygulaması Replika’nın CEO’su Eugenia Kuyda program hakkında “İlgilenen, her zaman dinlemek ve konuşmak için burada, her zaman yanınızda olan bir yapay zeka arkadaşı”sunduğu.

2017 yılında piyasaya sürülen platformun şu anda iki milyondan fazla aktif kullanıcısı var. Kullanıcılar bu uygulama aracılığıyla kendi sohbet robotlarını seçebilir ve kendi çizgi film avatarlarını tasarlayabilirler.

EVLİLİK DANIŞMANI OLARAK KULLANILDI

Kuyda, uygulamayı kullananlar, “insanlarla etkileşim kurmadan önce ısın” Bu uygulamaya başvuran otistik çocuklardan sadece yalnız olan ve bir arkadaşa ihtiyaç duyan yetişkinlere kadar değiştiğini söylüyor. Ayrıca iş görüşmeleri için pratik yapmak, siyaset hakkında konuşmak ve hatta bir evlilik danışmanı olarak Replika’yı kullandıkları söyleniyor.

Uygulama hakkında yorum yapan CEO, uygulamanın öncelikle bir arkadaş olarak tasarlanmasına rağmen, kullanıcıların “Daha iyi alışkanlıklar edinmelerine ve kaygılarını azaltmalarına yardımcı olun”Ayrıca, sağlayarak ruh sağlığınıza yardımcı olabileceğini iddia ediyor.

kim tarafından “İhtiyaç sahibi insanların yalnızca küçük bir yüzdesi etkili, uygun maliyetli ve kaliteli ruh sağlığı hizmetlerine erişebiliyor” Formda yapılan açıklamaya değinen CEO, çok az kişinin psikologlara erişimi olduğunu belirtiyor. Bu nedenle hizmetin büyümesinin birçok kişiye fayda sağlayacağını düşünüyor.

OpenAI’nin yapay zeka dil modeli tarafından desteklenmektedir

Bu medikal uygulamaların insanlara fayda sağlayacağını düşünen Kuyda, Replika uygulamasının OpenAI dil modeli ile desteklendiğinin de altını çiziyor. Uygulamanın bireyler üzerinde iyi bir izlenim bıraktığı söylense de sosyal medyada yapılan bazı yorumlar bu uygulamanın risk oluşturabileceğini öne sürüyor.

GÜÇ İNSANIN ANLAYIŞI DEĞİLDİR

Reddit’te yaptığı bir paylaşımda, uygulama ile sohbet eden kullanıcıların kendilerini bir insanla konuşuyormuş gibi hissettiklerini belirtiyor.

Gözlemciler, uygulamanın 18 yaşından küçükler tarafından kullanıldığını ve “yaşlarına kesinlikle uygun değil” ettiklerini savundu. Ayrıca, uygulama “Hala gelişim aşamasında olan veya duygusal olarak savunmasız durumda olan kişiler için riskleri artırabilir”da eklendi.

İngiliz çevrimiçi gizlilik kampanyacısı Jen Persson, chatbot terapistleri için daha fazla küresel düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söylüyor. kişi;

“Ruh sağlığını belirlemek veya desteklemek için ürün iddiasında bulunan veya duygusal durumunuzu veya zihinsel sağlığınızı etkilemek için tasarlanan yapay zeka şirketleri, sağlık ürünleri olarak sınıflandırılmalı ve buna göre kalite ve güvenlik standartlarına tabi olmalıdır.”diyor.

 

KAYNAK: HABER7

bandirmaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu