Ramazan’da sağlıklı beslenmenin yolu protein kaynağı süt ürünlerinden geçiyor.
Ramazan ayında oruç tutma süresinin yaklaşık 14 saate ulaşmasıyla birlikte sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Ramazan ayının yarısını geride bıraktığımız bu dönemde uzmanlar, protein ve kalsiyum kaynağı olan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesini öneriyor.
Beslenme uzmanlarının verdiği bilgilere göre oruç tutan kişilerin uzun süreli açlık nedeniyle metabolizmaları yavaşlar, daha az güç harcarlar ve vücut hareketleri yavaşlar. Bu da açlık döneminde vücudun kendini küçültmesi anlamına gelir. Oruç döneminde diğer günler kadar veya daha fazla yemek tüketilirse vücut yağlanır. İftardan sonra yemek yedikten sonra üşümek ve sonra
uyuma isteği doğar. Bu, açlık çeken vücuda hızlı ve büyük miktarda gıdanın girmesini takiben kan şekerinin hızla yükselmesi ve kan şekerinin hızla düşmesinin bir sonucudur.
Türkiye’nin lider süt ve süt ürünleri markası Teksüt, bu süreci dengelemek için hem iftar hem de sahur sofralarında süt, peynir ve ayranın atlanmamasını öneriyor.
Sıvı stabilitesine katkıda bulunur
Teksüt Satış ve Pazarlama Müdürü Murat Keleş Ramazan döneminde alışılagelmiş beslenme düzeninden farklı bir düzenlemenin yapıldığına, öğün sayı ve zamanlarının tamamen değiştiğine dikkat çekiyor. Süt ve ayranın içerdikleri vitaminlerle tamamlayıcı besinler olduğunu belirten Keleş, “Ayran tuz ve mineral kaybını önleyerek vücuttaki sıvı dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Protein içeriği yüksek besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Bu bağlamda besin kaynağı olan süt tokluk hissine yardımcı olur.” bilgisini paylaştı.
Büyük porsiyonlar kalbe zararlıdır
Fazla yemek yemenin mide gerginliğine ve tansiyonun yükselmesine neden olacağını sözlerine ekleyen Murat Keleş, şöyle devam etti: “Bilimsel araştırmalarda ağır yemek sonrası kalbe yük binmesi nedeniyle kalp krizi riski olduğu ortaya çıktı. Sağlıklı ve dengeli bir Ramazan dönemi için; ‘Süt, yoğurt, ayran, cacık, peynir, tereyağı gibi süt ve süt ürünlerini, sütle yapılan yemek ve tatlıları sofralarınızdan eksik etmeyin.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı